Eettisempi kosmetiikkavarasto 2019

Teen harvoin uudenvuodenlupauksia. Ihan vain siksi, että olen juuri sellainen tyyppi, joka ei kestä hömppää eikä kliseitä, eikä todellakaan halua edes häihinsä mitään sellaiseen viittaavaa. Viime vuoden lopulla kuitenkin pohdin, mitä haluan elämääni enemmän tai vähemmän vuonna 2019. Enemmän-listalle päätyi muun muassa luonnonkosmetiikka. Vähemmän-listaan taas kirjasin eläinperäisen ruoan ja muut tuotteet.

Otin aivosoluni kauniiseen käteen, laskin yhteen 1+1 ja päätin, että pyrin uusimaan kosmetiikkavarastoani niin, että se koostuisi lopulta mahdollisimman paljon vegaanisista ja luonnonkosmetiikan tuotteista.

Miksi luonnonkosmetiikka?

Miksei? Luonnonkosmetiikkaa saa nykyään kattavasti niin ihonhoidon kuin meikkienkin puolelta, ja tuotteita saa tilattua kotiin aivan yhtä näppärästi kuin muutakin kosmetiikkaa. Kun listaan lisätään vielä eläinkokeettomuus ja ympäristöhaittojen minimointi, keksin luonnonkosmetiikasta aika vähän miinuksia.

En ole ikinä varsinaisesti huolehtinut siitä, että synteettisestä kosmetiikasta olisi minulle tai iholleni jotain terveyshaittoja. En välttele synteettisiä aineita, pikemminkin päinvastoin: olen esimerkiksi syönyt synteettisiä mielialalääkkeitäni jo pitkään oikein mielelläni. Kosmetiikka on mennyt ajatuksissani pitkälti samaan kastiin. Mikäli kosmetiikkatuote ei saa ihoani kukkimaan tai ole muuten minulle sopimaton, en ole kummemmin jaksanut vaivata päätäni synteettisten aineiden ah-niin-kammottavilla haittavaikutuksilla.

Sen sijaan minua on alkanut hiljattain viehättää luonnonkosmetiikassa kaksi asiaa: ympäristön hyvinvointi ja omien kulutustottumusteni vaikutus siihen, millaista kosmetiikkaa tulevaisuudessa tuotetaan.

En taatusti tee ympäristön eteen niin paljon kuin voisin. Jos kuitenkin voin parantaa tilannetta yhtään suosimalla luonnonkosmetiikkaa, teen niin mielelläni. Jos voin vaikkapa varmistaa, että vesistöihin päätyy minun vuokseni pienempi määrä mikromuoveja ja maaperään kertyy vähemmän haitallisia torjunta-aineita, en keksi mitään syytä alkaa kummemmin hangoitella ajatusta vastaan. Myös luonnonkosmetiikan pakkausten ympäristöystävällisyyteen kiinnitetään enemmän huomiota kuin tavallisen, synteettisen kosmetiikan, mikä on ainakin minulle plussa sekin.

Kuten mainitsin, pidän myös siitä ajatuksesta, että valintani kuluttajana ohjaavat sitä, millaisia tuotteita markkinoille tuodaan tulevaisuudessa. Luonnonkosmetiikkaa valitsemalla voin viestiä, että haluan kosmetiikan olevan vastuullista, ympäristöystävällistä ja pakkausmerkinnöiltään tarkkaa ja luotettavaa.

On aina helppo todeta, että yhden ihmisen kulutustottumukset eivät muuta mitään. Nihilismi ei kuitenkaan muuta maailmaa senkään vertaa kuin minun kosmetiikkaostokseni, joten marmattajat on helppo jättää omaan arvoonsa.

Miksi vegaaninen kosmetiikka?

Koska yhdenkään eläimen ei pitäisi tuntea kipua sen vuoksi, että minun ihoni hehkuisi täyteläisen kosteutettuna ja ravittuna. On kyseessä sitten koppakuoriainen, mehiläinen, etana, käärme, rotta, kani tai vuohi, minun naamani ei ole sen hyvinvointia ja elämänlaatua tärkeämpi. (Tiivistetysti: vegaaninen kosmetiikka ei sisällä eläinperäisiä raaka-aineita, eikä tuotteita saa myöskään testata eläimillä.)

Vaikka EU:ssa ei saa myydä eläimillä testattua kosmetiikkaa, koe-eläinkielto ei ole niin jyrkkä kuin luulisi. Kosmetiikkateollisuus käyttää esimerkiksi muiden teollisuudenalojen, kuten lääketeollisuuden, kanssa samoja raaka-aineita. Tällaisissa tapauksissa raaka-aineiden testaamista eläimillä ei valvota.

Oman mielenrauhani ja elämäni helpottamisen vuoksi yritän ennemmin valita vegaanisiksi todistettuja ja/tai sertifioituja tuotteita kuin arvon, mistä jokin raaka-aine on peräisin ja onko joku saanut kärsiä sen testaamisesta.

Miltä nyt tuntuu?

Olen hurjan iloisesti yllättynyt siitä, kuinka helposti eri luonnonkosmetiikkatuotteista löytyy tietoa ja kuinka paljon lupaavia brändejä on tarjolla pelkästään suomalaisissa verkkokaupoissa! Esimerkiksi sellaiset blogit kuin Rabbit Glow, 365 days with Ida ja Karkkipäivä tarjoavat paljon tietoa eri tuotteista sellaiselle, joka haluaa tehdä kosmetiikkavarastostaan eettisemmän.

Olen jo kerännyt kunnioitettavan pituisen listan luonnonkosmetiikan tuotteista, joilla aion korvata vääjäämätöntä loppua lähestyvät synteettiset kosmetiikkatuotteeni. Iso osa ihonhoitotuotteistani on nyt luonnonkosmetiikkaa, joten edistystä on jo tapahtunut.

Ilahduin myös huomatessani, kuinka moni valmiiksi käyttämäni kosmetiikkabrändi tarjoaa vegaanisia tuotteita. Kokonaan vegaanisten brändien määrä on huomattavasti pienempi, mutta juuri nyt olen tyytyväinen löytäessäni edes yksittäisiä kokonaan kasviperäisiä tuotteita.

Tällä hetkellä eniten päänvaivaa aiheuttaa riittävän kosteuttavan, mehiläisvahattoman huulirasvan löytäminen, koska isotretoniinikuuri on jättänyt jälkeensä tavallista herkemmin kuivuvat koppurahuulet. Olen testannut muun muassa Hurraw'n kosteuttaviksi kehutut huulirasvat, joista ei ole ollut apua. Jos siis osaat nimetä tosi kosteuttavia vegaanisia huulirasvoja, olen kuulolla!

Loppuun kysymys teille, joiden mielestä vain leikin parempaa ihmistä: onko se teiltä jotenkin pois? 

Kommentit